Porcelana24 na facebooku
Porcelana24 Instagram
 slide

Czym charakteryzują się talerze do pasty?

10-05-2023

Talerze do podawania pasty to po prostu talerze do dań z makaronu. Są przystosowane do serwowania potraw z dużą ilością sosu, więc można nakładać do nich także gulasze, ale nadają się też na zupy i kremy. Choć ich kształt został stworzony we Włoszech, to z powodzeniem przyjęły się także na polskich stołach. W naszym krótkim przewodniku przedstawimy rodzaje talerzy do podawania pasty, materiały, z których są wykonane oraz ich rozmiary i kształty.

Rodzaje talerzy do makaronów

Talerze do makaronów występują w różnych kształtach i rozmiarach. Najczęściej spotykanym typem są oczywiście naczynia okrągłe. Coraz częściej spotykane są jednak kształty jeszcze niedawno rzadko widziane na stołach - owale, prostokąty i kwadraty. Przeważają talerze do pasty wykonane z porcelany o białej lub kremowej barwie. To tradycyjne i sprawdzone rozwiązanie, choć śmiało przebijają się ostatnio na stoły także talerze w zdecydowanych barwach – mogą to być np. kolory zaczerpnięte z natury w modnym stylu eko. Klienci poszukują także innych rozwiązań dopasowanych do wystroju wnętrz swoich mieszkań. Wśród nich powodzeniem cieszą się np. minimalistyczne ozdoby, które dobrze wyglądają w połączeniu ze skandynawskim stylem urządzania domów. Coraz mniejszą popularnością cieszą się natomiast – choć wciąż mają nabywców – tradycyjne wzory kwiatowe. 

Materiały używane do produkcji talerzy do podawania pasty

Wśród materiałów używanych do produkcji talerzy do podawania pasty wciąż najpopularniejsza jest porcelana. Klienci nadal cenią jej podstawowe zalety: elegancję, trwałość i odporność na wysokie temperatury. Należy jednak zwracać uwagę na talerze z dekoracjami – nie wszystkie nadają się do mycia w zmywarkach czy wstawiania do mikrofalówek. Ozdoby w złotych kolorach i wykonane z innych mniej trwałych farb mogą z czasem tracić swoją intensywność. Jednak wzory naniesione pod glazurą i wypalane w wysokich temperaturach są praktycznie niezniszczalne. Tego typu informacje producenci zawsze umieszczają na opakowaniach zestawów obiadowych. Można też o to zapytać w sklepie.

Inne naczynia ceramiczne jak kamionka czy porcelit są również popularnym wyborem, przede wszystkim ze względu na niższe ceny. Bywa jednak, że o ich wyborze decyduje indywidualny gust klientów. Częstym motywem ozdobnym naczyniach z kamionki są wzory inspirowane kulturą ludową.

Rozmiary i kształty talerzy do podawania makaronów

Talerze do podawania makaronów występują w różnych rozmiarach i kształtach. Najczęściej spotykany rozmiar to 25 cm średnicy, choć dostępne są również większe rozmiary. Co do kształtów, okrągłe talerze do włoskich potraw są najbardziej popularne, ale dostępne są również talerze owalne, prostokątne i kwadratowe. Najważniejszym cechą naczyń do makaronów jest większe zagłębienie na potrawy w środkowej części talerza i szeroki rant dookoła. Chroni to stół i obrus przed spadającymi z widelców elementami potraw i rozlewaniem się sosów. Dzięki takiemu kształtowi naczyń spożywanie spaghetti i lasagne jest zdecydowanie przyjemniejsze.