Sprzedaż wysyłkowa (pn-pt 8-16): +48 509 993 742 | 22 781 36 44 | biuro@porcelana24.pl
Klasyczne talerze do podawania pizzy powinny mieścić cały krążek wypieczonego ciasta, choć można na nich podawać to danie także pokrojone na kawałki. Okrągłe nakrycia muszą być większe i nieco inaczej zbudowane niż typowe talerze płaskie na drugie danie. Ten specyficzny model naczyń zdobył sobie popularność na całym świecie – rozpropagowały go pizzerie, ale coraz częściej kupowane są one także na wyposażenie domowych kuchni.
W restauracja pizzę podaje się w trzech rozmiarach:
Do tych rozmiarów trzeba dopasować talerze do serwowania najsłynniejszego dania włoskiej kuchni. Małe i średnie placki serwuje się na porcelanowych nakryciach o średnicy ok. 32 cm. – To nieco więcej niż w przypadku tradycyjnych talerzy płaskich do podawania obiadów – mówi specjalista ze sklepu internetowego Porcelana24.pl, który oferuje nakrycia stołowe oraz wyposażenie do kuchni i salonów. – Jednak jest to rozmiar naczyń, które jeszcze mieszczą się w domowych zmywarkach, więc są praktyczne. Za to talerze o większych średnicach nie sprawdzają się w gospodarstwach domowych. Mają je więc na wyposażeniu tylko niektóre specjalistyczne restauracje, choć większość także nie decyduje się na takie wielkie krążki z porcelany.
Oprócz rozmiaru talerze do podawania pizzy wyróżniają się także nieco inną budową. Naczynia płaskie ze zwykłych serwisów mają podnoszące się lekko do góry brzegi. Dzięki temu drugie dania nie spadają z nich w trakcie jedzenia. Włoską pizzę podaje się na talerzach, które mają zupełnie płaską prawie całą powierzchnię, za to kończy je bardzo niska ścianka. Ma ona znaczenie praktyczne – nie pozwala na rozlewanie się po stole sosów lub oliwy, które obficie używają niektórzy miłośnicy tego dania. Niski brzeg talerza do pizzy nie przeszkadza natomiast podczas nakładania wypieczonego krążka, ani nie utrudnia czynności w trakcie jedzenia.
Płaskie dno ma także znaczenie podczas dzielenia okrągłego placka na trójkątne kawałki. Taka budowa ułatwia wykrojenie tych części specjalnym nożem, które ma ostrze w formie okręgu. Dzielenie na równe kawałki odbywa się właśnie na talerzu. Płaskie dno pomaga także osobom, które do jedzenia włoskiego dania stosują nóż i widelec. Przypominamy jednak, że pizzę można również jeść bez używania sztućców – bierze się wtedy kawałki ciasta do ręki, a ciasto polewa oliwą lub macza w miseczce z sosem.
Najczęściej talerze wykonane są z białej porcelany bez żadnych ozdób. Bywa jednak że producenci wprowadzają dekoracje kojarzące się bezpośrednio z tym daniem: gałązki bazylii i innych przypraw, pokrojone pomidory czy elementy odnoszące się do Włoch. Natomiast na talerzach mniejszych rozmiarów przeznaczonych specjalnie dla dzieci umieszczane są ozdoby dostosowane do ich zainteresowań. Ze względu na rosnącą popularność tego dania zachęcamy do zaopatrzenia się w tego typu elementy wyposażenia kuchennego – korzysta z nich coraz więcej gospodarstw domowych.