Sprzedaż wysyłkowa (pn-pt 8-16): +48 509 993 742 | 22 781 36 44 | biuro@porcelana24.pl
Każdy gatunek alkoholu ma swoje naczynie do picia, a jego kształt, wielkość, rodzaj szkła ma za zadanie wydobycie ukrytego smaku i aromatu. A ponieważ lubimy dobierać rodzaje trunków do okazji, pory dnia czy nastroju, to trzymanie się sztywnych zasad oznaczałoby, że w każdym domu powinny znaleźć się dziesiątki kieliszków i szklanek. Dlatego dorośli domownicy muszą dokonać rozsądnego wyboru i skompletować swój zestaw w zależności od upodobań.
Smakosze piwa wyróżniają około dziesięciu podstawowych rodzajów naczyń. Pokale do piwa służą do nalewania lagerów, koźlaków i gatunków ciemnych, kufle – pilznerów i porterów, szklanki weizen – do piwa pszenicznego. Jest nawet oddzielny rodzaj naczyń do degustacji złocistego napoju. Jeszcze więcej rodzajów kieliszków wyróżniają znawcy win. Nieco inne kształty czasz ma przypisany każdy z gatunków czerwonych, np. rioja, chianti, syrah czy cabernet. Także napoje z białych winogron, jak riesling, chardonnay, sauvignon blanc, mają swoje ulubione wzory, a do tego dochodzi jeszcze szampan i wina musujące. No i oczywiście swoje wymagania mają także alkohole mocniejsze – koniak, wódka czy whisky. Znalezienie miejsca w kuchennej zabudowie na każdy rodzaj szkła jest po prostu niemożliwe, więc niezbędna jest selekcja.
Dorośli domownicy powinni zdecydować się na kilka podstawowych rodzajów naczyń w zależności od własnych upodobań oraz charakteru spotkań ze znajomymi. Sprawa wymaga przemyślenia, ale może być ciekawą analizą własnych upodobań. Poza tym nie należy się zbytnio przejmować, gdy w czasie przyjęcia nagle pojawi się trunek, do którego nie ma naczynia przypisanego przez znawców – można ratować się wtedy szkłem o podobnych kształtach. Najważniejsze, aby posiadać w kolekcji kilka najważniejszych rodzajów kieliszków i szklanek.
W większości polskich domów, w których podaje się alkohol, powinny znaleźć się naczynia do nalewania wódki, drinków i przynajmniej jednego z rodzajów wina. Wydaje się, że taki zestaw wypełni podstawowe wymagania odpowiadające gustom większości osób w naszym kraju. W niektórych domach niezbędny będzie także jeden rodzaj naczynia do nalewania piwa.
Kieliszki do wódki
Powinny mieć pojemność ok. 50 ml, aby spełniały warunki podawania tzw. shotów, czyli porcji do wypicia na raz. To ulubiony sposób konsumpcji mocnych alkoholi przez wielu mężczyzn. Nie ma większego znaczenia, czy szkło osadzone jest na nóżce czy też jest go zupełnie pozbawione – każdy z tych rodzajów spełnia oczekiwania miłośników tego trunku.
Szklanki do drinków
Istnieje kilka rodzajów szkła do podawania drinków, ale bezpiecznym rozwiązaniem będą szklanki o pojemności 250-350 ml z grubym dnem. To wystarczy na podanie ulubionej mieszanki i schłodzenie jej lodem, a także dodanie słomki i innych ozdób. W innych sytuacjach w tych samych naczyniach można podawać również soki lub wodę. Wielu osobom nie spodoba się nalanie do nich whisky lub piwa, ale jeśli w domu nie ma odpowiednich kieliszków, to nie ma innego wyjścia.
Niezbędnym wyposażeniem w każdym domu są także kieliszki do wina. Najlepszym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w dwa podstawowe zestawy do nalewania alkoholu z białych i czerwonych winogron. Niektórzy domownicy decydują się jednak na jeden z tych rodzajów – w tym wypadku wybór zależy od osobistych preferencji.
Po zaopatrzeniu się w podstawowe rodzaje szkła do alkoholi, można pomyśleć o naczyniach, które warto mieć w swojej kolekcji. W pierwszej kolejności nasuwa się tu pomysł, aby posiadać dwa różne zestawy do podawania białego i czerwonego wina. Równie ważne dla niektórych będą szklanki do piwa.
Kieliszki do czerwonego wina
W konstrukcji naczynia przeznaczonego dla tego trunku najważniejsza jest czasza – pękata, duża, zwężająca się u góry. To ważne ze względu na aromat, który zbiera się w środku kieliszka i utrzymują największą intensywność przy krawędzi. Istotna jest także długa nóżka, za którą można wygodnie trzymać naczynie, dzięki temu nie ogrzewa się dłońmi napoju.
Kieliszki do białego wina
Wyróżnia się kilka rodzajów szkła dla podstawowych gatunków, ale zasadą jest, że ich czasze są mniejsze od naczyń z czerwonym winem. Kieliszki do białego wina są także węższe i nie muszą być pękate. Aromat uwalnia się z nich łatwiej i nie trzeba utrzymywać go w kulistej przestrzeni. Długa nóżka do trzymania w dłoni jest również w tym wypadku bardzo ważna i chroni trunek przed ogrzaniem ciepłem z palców.
Szklanki do piwa
Szkło do nalewania piwa powinno mieć przynajmniej 330 ml pojemności, ale może mieścić nawet 500 ml. Musi mieć kształt szklanki rozszerzającej się ku górze, kufla o grubym szkle z uchem do trzymania albo pękatego pokala na nóżce. Piwosze każdy z tych rodzajów naczyń przeznaczają na inny rodzaj złocistego lub ciemnego napoju, ale w podstawowej kolekcji domowej wystarczy zdecydować się na jeden z nich.
Domowe kolekcje szkła można uzupełnić o rodzaje do podawania specjalnych alkoholi lub przeznaczonych na wyjątkowe okazje. Wystawiając je na przyjęciu w dopasowanym naczyniu można zebrać zasłużone gratulacje od gości, a konsumpcja z nich będzie przyjemniejsza.
Kieliszki do szampana i win musujących
Najczęściej służą raz w roku – na sylwestra. Czasza jest wysoka i cienka, jej dodatkowym zadaniem jest pokazywanie długiej drogi, jaką muszą pokonać uwalniane pęcherzyki powietrza, które unoszą ku górze. Widok jest wyjątkowy i choćby dlatego warto podawać szampana w takich kieliszkach.
Kieliszki do likierów
Mają niewielki rozmiar, ale wysmukła nóżka nadaje im wyjątkowy wygląd. Czasza może być lekko zaokrąglona. Przypominają kieliszki do wódki na nóżce i można w nich podawać także mocny alkohol, ponieważ mają podobną pojemność.
Szklanka do whisky
Są to szerokie naczynia z grubego szkła z ciężkim dnem, często wykonuje się je z kryształu. Można dzięki temu dłużej trzymać je w dłoniach, a temperatura trunku w tym czasie prawie się nie zmieni. Nadają się także do podawania w nich brandy, a więc także koniaków, choć mają one także swoje wzory naczyń.
Kieliszki do martini
Wyróżniają się jednym z najbardziej oryginalnych wyglądów wśród naczyń do alkoholi. Od razu można je rozpoznać dzięki czaszy w kształcie odwróconego klosza – na jej dnie po napełnieniu trunkiem często ląduje oliwka. Mają też długą, wysmukła nóżkę.
Jak widać z naszego wyliczenia rodzajów naczyń do podawania alkoholi jest bardzo dużo, a wymieniliśmy tu tylko podstawowe kategorie. Warto jednak zaopatrzyć się w przynajmniej podstawowe gatunki. W ofercie naszego sklepu znajdują się zarówno pojedyncze zestawy przeznaczone do konkretnych trunków, jak i komplety składające się z 6-7 rodzajów po 6 sztuk naczyń każdy. Zapraszamy do zakupów.