Porcelana24 na facebooku
Porcelana24 Instagram
 slide

Na jakich talerzykach podawać ciasto?

16-05-2023

Jeśli chodzi o serwowanie ciasta na stole to odpowiedni talerz może zrobić różnicę. Pozwala on na piękną prezentację i zapewnia, że wypieki będą podawane z należytą starannością i stylem. A ponieważ ten element wyposażenia powinien znajdować się w zasadzie w każdym domu, to warto dobrze zastanowić się przed wyborem. Często jest to zakup jednorazowy, który służy gospodarzom przez całe życie, a nawet jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Rodzaje talerzy do serwowania ciasta

Istnieje wiele opcji do wyboru talerzy do serwowania ciasta. Najczęściej klienci naszego sklepu decydują się na tradycyjne porcelanowe talerze do ciasta, takie jak te wytwarzane od lat przez renomowanego polskiego producenta porcelany Ćmielów-Chodzież. Są one dostępne w różnych rozmiarach i kształtach, dzięki czemu idealnie nadają się do podawania zarówno małych, pojedynczych ciast, jak i większych wypieków przeznaczonych na duże uroczystości i licznych gości. 

Te talerze są często ozdobione skomplikowanymi wzorami lub deseniami, które podkreślają elegancję wydarzenia. Króluje oczywiście okrągłe kształty, ale warto mieć w domu także podłużne podstawki na wypieki – one najlepiej nadają się do ciast o właśnie takim kształcie np. podłużnych babek czy keksów.

Alternatywnie można zdecydować się na szklany talerz do ciasta lub półmisek. Osoby które wybierają ten wariant, chcą często dopasować ten element wyposażenia stołu do nowoczesnego i stylowego wyglądu mieszkania. Coraz częściej spotyka się także drewniane talerze, które zyskują popularność ze względu na ich naturalną estetykę i rustykalny urok. 

Patera czy talerz?

Do rozstrzygnięcia pozostaje także dylemat: patera na nóżce czy płaski talerz? Patera jest zazwyczaj mniejsza, ma idealnie równą podstawę i świetnie nadaje się do podawania małych tortów jednowarstwowych, ciastek i innych niewielkich słodkości ułożonych w ciekawą kompozycję. Może być też wykorzystywana do podawania słodkich tart, które są zazwyczaj bardziej płaskie i wymagają mniejszej powierzchni do ekspozycji.

Talerz do podawania ciasta z kolei jest większy, nieco głębszy niż patera i jest często wykorzystywany do podawania wypieków o większej objętości, takich jak ciasta i torty warstwowe. Talerz do ciasta zazwyczaj ma podwyższony brzeg, który utrzymuje kawałki słodkiego dania na miejscu i zapobiega rozlewaniu się kremów czy polew. Trzeba pamiętać jeszcze, że ani talerze na słodkości, ani patery nie są sprzedawane w kompletach naczyń stołowych i trzeba je kupować oddzielnie.

Pielęgnacja i przechowywanie talerzy

Ważne jest, żeby odpowiednio dbać o talerze, aby zachowały swój dobry stan przez długi czas. Wiekowe porcelanowe podstawy pod ciasta należy myć ręcznie ciepłą wodą z mydłem po każdym użyciu, ale już wiele nowoczesnych wyrobów ze szlachetnej ceramiki można wstawiać do zmywarki. Szklane elementy wyposażenia stołu należy myć detergentem w płynie, a drewniane talerze trzeba przecierać wilgotną szmatką przed dokładnym wysuszeniem.