Sprzedaż wysyłkowa (pn-pt 8-16): +48 509 993 742 | 22 781 36 44 | biuro@porcelana24.pl
Zupa jest najczęściej pierwszym serwowanym daniem obiadowym. Warto więc dobrze przygotować się do początku spotkania przy stole, bo dobre wrażenie na starcie pozytywnie nastawi wszystkich uczestników do posiłku. Do rozważenia pozostaje jednak podstawowa kwestia – czy podawać zupę rozlaną już do pojedynczych naczyń, czy też wystawić ją w jednej misce lub wazie, a każdy uczestnik naleje ją sobie sam?
Odpowiedź na to pytanie, każdy musi znaleźć samodzielnie. Choć oczywiste jest, że codzienny posiłek podawany dla 2-3 osób nie wymaga uroczystej oprawy. Wtedy najczęściej zupę nalewa się w kuchni wprost z garnka do talerza i zanosi do stołu. Nasze rozważania dotyczą sytuacji szczególnych – obiadu dla licznej rodziny, zaproszonych do domu gości czy dużego przyjęcia.
Porcelanowa waza na zupę zawsze będzie podkreślała wyjątkową rangę spotkania przy stole. Szlachetna ceramika jest od wieków symbolem elegancji – kiedyś dostępnej tylko dla nielicznych, dziś na szczęście już w powszechnym użytku. Zachęcamy do takiego wyboru zaznaczając, że wymaga on dopasowania do innych naczyń, które także powinny być wykonane z porcelany, a najlepiej gdyby jeszcze były ozdobione tymi samymi deseniami. Nie jest to trudne, bo tradycyjne obiadowe komplety z porcelany w jednym wzorze zawierają oprócz głębokich talerzy także wazę.
Dobre wrażenie można osiągnąć także stawiając na środku stołu dużą miskę z grubego szkła. Robi się tak najczęściej, gdy zupa zawiera ciekawy kolorystycznie zestaw warzyw albo wywar jest klarowny. Takie wrażenia mogą być bardzo ciekawe dla oka i równocześnie pobudzać apetyt. Dodatkowo niektóre miski mogą być podgrzewane od dołu świeczkami tealight i utrzymywać ciepło przez dłuższy czas, muszą być jednak wtedy wykonane ze szkła żaroodpornego i stać na odpowiednim stelażu. Szklana miska jednak nie będzie pasować do tradycyjnych naczyń z porcelany, więc najczęściej ustawia się ją w towarzystwie talerzy o nowoczesnym dizajnie.
Dobrym pomysłem jest również podawanie zupy każdemu z gości w pojedynczych naczyniach. Wymaga to lepszej organizacji gospodarzy, ale wbrew pozorom przy stole panuje wtedy większy porządek. Przy największych uroczystościach, jak wesela czy duże rauty posiłki są roznoszone wtedy przez kelnerów.
Pozostaje dylemat, co wybrać: talerz głęboki czy miseczkę. I znów jest to zwykle wybór między tradycyjną elegancją a nowoczesnością. Głębokie talerze są najczęściej elementami serwisów z porcelany – mają ponadczasowy urok i zawsze będą się dobrze prezentować na stole. Natomiast miseczki są trendem dość świeżym na eleganckich stołach. Kiedyś kojarzyły się raczej z chłopskim jadłem i naczyniami z gliny. Wydawało się, że wraz wyludnianiem się wsi i masowym przenoszeniem mieszkańców do miast zostaną zapomniane. Wbrew jednak przewidywaniom wielu osób dziś wracają triumfalnie do nowoczesnych salonów. Ba, sporym powodzeniem cieszą się miseczki obiadowe, które mają ozdoby nawiązujące do wzorów ludowych. Tak więc wyboru rodzaju naczyń do nalania zupy również należy dokonać samodzielnie. Podpowiemy może tylko, że w naszym sklepie internetowym z pewnością każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.