Sprzedaż wysyłkowa (pn-pt 8-16): +48 509 993 742 | 22 781 36 44 | biuro@porcelana24.pl
Kultura picia herbaty ma w Polsce długą tradycję, a sama herbata kojarzona jest z momentami relaksu, odpoczynku oraz przyjaznych spotkań. Początkowo była ona podawana wyłącznie w filiżankach z bogato zdobionej porcelany, ale z czasem uznanie zdobywały sobie także naczynia ze szkła. Dziś wybór odpowiedniej szklanki do podania herbaty zależy od rodzaju naparu oraz od okoliczności, w których pijemy ten popularny napój.
Jest kilka rodzajów szklanek do serwowania herbaty – podobnie jak specjalnych szklanek do kawy. Ich różne kształty mają na celu wydobycie pełni smaku i aromatu z tego cennego napoju oraz podawane go w atrakcyjny sposób.
Herbata czarna to niewątpliwie najpopularniejsza i najczęściej spożywany napar z liści w Polsce. Tradycyjnie serwowany jest w szerokich kubkach lub filiżankach ceramicznych, które zapewniają odpowiednią izolację cieplną. Dzięki temu napój dłużej utrzymuje swoją temperaturę. Coraz częściej jednak spotykane są tzw. szklanki termiczne wykonane z podwójnej warstwy szkła borosilikatowego. Ten rodzaj naczyń doskonale sprawdza się w przypadku gorących napojów, gdyż umożliwiają dłuższe utrzymanie wysokiej temperatury, a jednocześnie są estetyczne i nowoczesne.
Herbata zielona, choć mniej popularna od czarnej, zdobywa coraz więcej zwolenników ze względu na swoje korzystne właściwości dla zdrowia. Ze względu na delikatny smak oraz niższą temperaturę parzenia herbata zielona podawana jest często w tradycyjnych japońskich czy chińskich miseczkach wykonanych z ceramiki. W zachodniej kulturze jednak spożywana jest również w szklankach o ściankach odpornych na wysokie temperatury. To pozwala na obserwację koloru naparu i przyczynia się do przyjemniejszego doznania smakowego.
Herbaty owocowe cieszą się popularnością dzięki swoim intensywnym aromatom oraz bogatej palecie smaków. Ze względu na te cechy, często serwowane są w przezroczystych szklankach wykonanych ze szkła hartowanego lub borosilikatowego. Dzięki temu podziwiać można piękne kolory naparu oraz swobodnie oddać się jego orzeźwiającemu zapachowi.
Herbaty ziołowe, choć nie zawierają liści herbaty, często traktowane są jako równie cenny rodzaj naparu. Ze względu na ich różnorodność podawane są w różnego rodzaju szklankach do herbaty ze szkła hartowanego. Ważne jest jednak, aby wybierać naczynia o grubych ściankach, które zapewnią izolację cieplną oraz pozwolą cieszyć się pełnią smaku i aromatu.
Herbaty białe i żółte to dwa najrzadziej spożywane rodzaje herbaty, jednak również dla nich warto dobrać odpowiednie naczynia. Z racji delikatnych smaków oraz wyjątkowych cech tych naparów, najlepiej serwować je w eleganckich, cienkościankowych szklankach wykonanych ze szkła borosilikatowego lub kryształu. Pozwoli to na pełne doświadczenie subtelności i wyrafinowania tych wyjątkowych herbat.
Wybór odpowiedniej szklanki do podania herbaty zależy przede wszystkim od rodzaju naparu, który chcemy serwować. Warto jednak pamiętać o cechach takich jak izolacja cieplna, estetyka czy możliwość obserwacji koloru naparu, aby cieszyć się każdym łykiem tego niezwykłego napoju.