BIO Garnek rzymski 4,5L Browin - 1D.GAR.700615
- Rabat: -17,00 zł (10 %)
- (Rabat: -13,82 zł (10 %))
- 153,00 zł
- Cena netto: 124,39 zł
- Historia ceny
- Waga: 4 kg
- Obserwuj produkt:
-
Dostępność:
Dostępny (wysyłka do 48h)
Producent: Browin
Produkt - NIE do zmywarki
Garnek rzymski to idealne rozwiązanie dla osób lubiących zdrowe gotowanie. Pozwala na pieczenie chleba, mięsa, ryby, warzyw czy zapiekanki bez tłuszczu i w taki sposób, by produkty dusiły się we własnym sosie, dzięki czemu mięso będzie soczyste i kruche a warzywa aromatyczne, całe danie zaś lekkostrawne. Naczynie do pieczenia wykonane ze specjalnej, silnie wypalonej naturalnej gliny. Ścianki naczynia są porowate, niepokryte glazurą, dzięki czemu łatwo wchłaniają płyny.
Garnek jest doskonały do przygotowywania zdrowych posiłków, również dla osób będących na diecie. Jest zatem idealny zarówno do użytku własnego jak i na prezent.
Opis:
- wykonany ze specjalnej, silnie wypalonej naturalnej gliny
- doskonały do pieczenia chleba, mięs, warzyw, ryb i wielu innych produktów spożywczych
- specjalne właściwości gliny, z której wykonany jest garnek rzymski pozwalają na przygotowanie potraw w atmosferze pary wodnej
- nie trzeba dodawać tłuszczu, czy oleju, dzięki czemu dania zachowują swój naturalny aromat, witaminy i mikroelementy
- przygotowane potrawy są zdrowe i pyszne - idealne dla osób na diecie
- porowata struktura naczynia pozwala na wchłonięcie wody, która następnie paruje w trakcie pieczenia
- nic się nie przypala i nie wysycha, a piekarnik pozostaje czysty
Wymiary:
- pojemność - 4,5 L
Użytkowanie:
Przed każdym użyciem garnek należy moczyć w wodzie przez 10-15 minut. Następnie wstawiamy garnek do zimnego piekarnika. W celu uzyskania chrupiącej potrawy 10 min. przed końcem pieczenia należy zdjąć pokrywkę garnka.
Garnka nie należy stawiać bezpośrednio na gazie czy płycie elektrycznej. Garnek rzymski nie może być poddawany gwałtownym zmianom temperatury. Nie należy wlewać zimnych płynów do gorącego garnka.
Garnek należy czyścić ciepłą, czystą wodą, bez użycia płynu do naczyń czy innych detergentów. To ważne, by do mycia nigdy nie używać detergentów, gdyż naczynie mogłoby je wchłonąć i podczas kolejnego pieczenia środek czyszczący dostałby się do potrawy. W przypadku silnych zanieczyszczeń można użyć sody oczyszczonej, po czym wymoczyć garnek w czystej wodzie.
Po ok. 100 użyciach wypełniony wodą garnek należy wygrzać w piekarniku przez pół godziny, doprowadzając wodę do wrzenia.
Po każdym użyciu garnek rzymski należy ustawić w takim miejscu, by mógł swobodnie wyschnąć.