Porcelana24 na facebooku
Porcelana24 Instagram
19 kwietnia (Wielka Sobota) sklepy stacjonarne w Markach i Warszawie oraz BOK będą nieczynne.
 slide

Nóż do chleba 20,5 cm Forged - VG10

Szt.
  • Waga: 0.25 kg
  • Obserwuj produkt:
  • Dostępność: Dostępny (wysyłka do 3-5 dni)
    p24 Banner

Producent: Forged
Kolekcja: VG10

Seria VG10 marki Forged to hołd dla japońskiej tradycji tworzenia noży – zarówno pod względem designu, jak i jakości wykonania. Charakterystyczne przejście między ostrzem a rękojeścią oraz 5-warstwowa konstrukcja klingi nawiązują do wyglądu noży damasceńskich. Ostrza wykonane zostały z wyjątkowo twardej japońskiej stali VG10 (60 HRC), co zapewnia doskonałą ostrość i komfort cięcia. Luksusowe uchwyty z drewna korzeniowego, dołączone skórzane etui i eleganckie opakowanie czynią z tej serii idealny wybór dla wymagających pasjonatów gotowania.

Najważniejsze cechy:
- wykonany ze japońskiej stali VG10
- twardość ostrza: 60 Rockwell
- ręcznie kuty w pięciu warstwach
- pakowany w luksusowe drewniane pudełko
- rękojeść wykonana z drewna korzeniowego
- nie można myć w zmywarce

Wymiary:
- długość ostrza - 20,5 cm
- grubość ostrza: 2 mm
- kąt ostrzenia: 18 stopni
- waga noża: 230 gramów

Czyszczenie:
1. Noże Forged nie są przystosowane do mycia w zmywarce. Czyść nóż ciepłą wodą z niewielką ilością łagodnego detergentu. Dokładnie osusz go przed schowaniem.
2. Czyść i susz nóż natychmiast po każdym użyciu. Długotrwały kontakt z cieczami lub innymi substancjami może spowodować powstawanie plam rdzy.
3. Przed pierwszym użyciem dokładnie umyj nóż. Noże mogą delikatnie łuszczyć się podczas pierwszego użycia z powodu ochronnej warstwy na stali. Jest to normalne i zanika po kilku użyciach.

Konserwacja:
1. Jeśli nie zamierzasz używać noża przez dłuższy czas, zaleca się lekko nasmarować go, np. olejem do konserwacji lub olejem arachidowym. Nie zaleca się używania oliwy z oliwek, ponieważ staje się lepka i może wydzielać nieprzyjemny zapach.
2. Drewnianą rękojeść można nasmarować olejem, jeśli stanie się sucha. Użyj tego samego rodzaju oleju, który jest stosowany do konserwacji drewnianych desek do krojenia i serwowania, takiego jak olej migdałowy lub z pestek winogron. Ponownie, lepiej unikać oliwy z oliwek.