Nóż do chleba 20,5 cm Forged - Katai
- 559,00 zł
- Cena netto: 454,47 zł
- Historia ceny
- Waga: 0.25 kg
- Obserwuj produkt:
-
Dostępność:
Dostępny (wysyłka do 3-5 dni)
Producent: Forged
Kolekcja: Katai
Kolekcja Katai to połączenie estetyki i precyzji. Ostrza są kute ręcznie z pięciowarstwowej japońskiej stali VG10 i dodatkowo dopracowywane drobnym młotkiem dla uzyskania wyrafinowanego wyglądu. Rękojeść z korzenia drewna jest unikalna dzięki procesowi wypełniania żywicą i modelowania, co czyni każdy nóż niepowtarzalnym.
Najważniejsze cechy:
- wykonany z pięciowarstwowej japońskiej stali VG10
- twardość ostrza: 60 Rockwell
- ręcznie kuty w pięciu warstwach
- pakowany w luksusowe drewniane pudełko
- rękojeść wykonana z korzenia drewna, wypełniona żywicą, zapewnia unikalny wygląd każdego egzemplarza
Wymiary:
- długość ostrza - 20,5 cm
- grubość ostrza: 2 mm
- kąt ostrzenia: 18 stopni
- waga noża: 170 gramów
Czyszczenie:
1. Noże Forged nie są przystosowane do mycia w zmywarce. Czyść nóż ciepłą wodą z niewielką ilością łagodnego detergentu. Dokładnie osusz go przed schowaniem.
2. Czyść i susz nóż natychmiast po każdym użyciu. Długotrwały kontakt z cieczami lub innymi substancjami może spowodować powstawanie plam rdzy.
3. Przed pierwszym użyciem dokładnie umyj nóż. Noże mogą delikatnie łuszczyć się podczas pierwszego użycia z powodu ochronnej warstwy na stali. Jest to normalne i zanika po kilku użyciach.
Konserwacja:
1. Jeśli nie zamierzasz używać noża przez dłuższy czas, zaleca się lekko nasmarować go, np. olejem do konserwacji lub olejem arachidowym. Nie zaleca się używania oliwy z oliwek, ponieważ staje się lepka i może wydzielać nieprzyjemny zapach.
2. Drewnianą rękojeść można nasmarować olejem, jeśli stanie się sucha. Użyj tego samego rodzaju oleju, który jest stosowany do konserwacji drewnianych desek do krojenia i serwowania, takiego jak olej migdałowy lub z pestek winogron. Ponownie, lepiej unikać oliwy z oliwek.