Nóż do warzyw 17,5 cm Forged - VG10
- 410,00 zł
- Cena netto: 333,33 zł
- Historia ceny
- Waga: 0.25 kg
- Obserwuj produkt:
-
Dostępność:
Dostępny (wysyłka do 3-5 dni)
Producent: Forged
Kolekcja: VG10
Seria VG10 marki Forged to hołd dla japońskiej tradycji tworzenia noży – zarówno pod względem designu, jak i jakości wykonania. Charakterystyczne przejście między ostrzem a rękojeścią oraz 5-warstwowa konstrukcja klingi nawiązują do wyglądu noży damasceńskich. Ostrza wykonane zostały z wyjątkowo twardej japońskiej stali VG10 (60 HRC), co zapewnia doskonałą ostrość i komfort cięcia. Luksusowe uchwyty z drewna korzeniowego, dołączone skórzane etui i eleganckie opakowanie czynią z tej serii idealny wybór dla wymagających pasjonatów gotowania.
Najważniejsze cechy:
- wykonany ze japońskiej stali VG10
- twardość ostrza: 60 Rockwell
- ręcznie kuty w pięciu warstwach
- pakowany w luksusowe drewniane pudełko
- rękojeść wykonana z drewna korzeniowego
- nie można myć w zmywarce
Wymiary:
- długość ostrza - 17,5 cm
- grubość ostrza: 2 mm
- kąt ostrzenia: 18 stopni
- waga noża: 180 gramów
Czyszczenie:
1. Noże Forged nie są przystosowane do mycia w zmywarce. Czyść nóż ciepłą wodą z niewielką ilością łagodnego detergentu. Dokładnie osusz go przed schowaniem.
2. Czyść i susz nóż natychmiast po każdym użyciu. Długotrwały kontakt z cieczami lub innymi substancjami może spowodować powstawanie plam rdzy.
3. Przed pierwszym użyciem dokładnie umyj nóż. Noże mogą delikatnie łuszczyć się podczas pierwszego użycia z powodu ochronnej warstwy na stali. Jest to normalne i zanika po kilku użyciach.
Konserwacja:
1. Jeśli nie zamierzasz używać noża przez dłuższy czas, zaleca się lekko nasmarować go, np. olejem do konserwacji lub olejem arachidowym. Nie zaleca się używania oliwy z oliwek, ponieważ staje się lepka i może wydzielać nieprzyjemny zapach.
2. Drewnianą rękojeść można nasmarować olejem, jeśli stanie się sucha. Użyj tego samego rodzaju oleju, który jest stosowany do konserwacji drewnianych desek do krojenia i serwowania, takiego jak olej migdałowy lub z pestek winogron. Ponownie, lepiej unikać oliwy z oliwek.