Włoskie dania makaronowe wymagają podawania w specjalnych naczyniach – talerzach do pasty. Spaghetti, lasagne, pasta z sosem czy inne potrawy, dla który bazą są makarony zdobyły popularność na całym świecie, także w Polsce cieszą się ogromnym uznaniem. Wraz z przenoszeniem do nas śródziemnomorskich zwyczajów kulinarnych, zadomowiły się u nas także talerze do serwowania wyłącznie tego typu potraw.
Ceramiczne talerze do pasty nieco przypominają nasze tradycyjne talerze głębokie – mają centralne wgłębienie z płaskim dnem. Włoskie naczynie ma jednak mniejszą średnicę, ale za to z reguły bywa głębsze. To w tej przestrzeni składa się górkę spaghetti polaną sosem. Strome brzegi umożliwiają lepsze operowanie widelcem i nawijanie długich nitek makaronu. Brzegi talerza do pasty za to są dużo szersze niż w naszych tradycyjnych naczyniach obiadowych. Dzięki temu spadające z widelca nitki nie lądują na obrusie. Trzeba przyznać, że taka konstrukcja prezentuje się bardzo atrakcyjnie i ładnie wygląda na stole.
Talerze do deseru
Choć tradycyjne talerze do deseru wyglądają inaczej – przede wszystkim są bardziej płaskie – to w ostatnich latach zaczęły powstawać naczynia, które czerpią z wyglądu włoskich talerzy do past. Płaskie talerze z szerokim rantem i mocno zaznaczonym środkiem nadają się zarówno do nakładania mniejszych porcji makaronów, jak i deserów lodowych czy ciast. Sprawdźcie jak wyglądają w katalogu naszego sklepu.