Porcelana24 na facebooku
Porcelana24 Instagram
 slide

Formy do pieczenia

Filtruj

Formy do pieczenia to niezbędne akcesoria dla każdego, kto kocha eksperymentować w kuchni. Dzięki szerokiej gamie typów, materiałów, rozmiarów i kształtów form piekarniczych, każdy miłośnik wypieków może wybrać w naszym sklepie odpowiedni pojemnik dla siebie. Oferujemy formy i foremki do pieczenia wykonane z różnych materiałów i w różnych kształtach. Warto mieć u siebie przynajmniej kilka z nich.

Rodzaje form do ciasta i pieczeni:

  • Formy metalowe. Są najbardziej popularne. Wykonane są z różnych rodzajów metali, takich jak stal nierdzewna, aluminium czy blacha stalowa. Są one wytrzymałe, ciepło przewodzą równomiernie i szybko, łatwo je utrzymać w czystości. Nadają się do ciast i potraw zapiekanych.
  • Formy szklane. Wyglądają estetycznie i są praktyczne. Szkło żaroodporne dobrze znosi wysokie temperatury i nagłe zmiany ciepła. W piekarnikach można obserwować proces pieczenia i sprawdzać stan potrawy. Można je także używać do podawania potraw bez konieczności przekładania.
  • Formy silikonowe. Są coraz bardziej popularne ze względu na swój nieprzywierający materiał oraz elastyczność. Silikon jest bezpieczny dla zdrowia i nie wpływa na smak potraw. Formy silikonowe są łatwe w obsłudze, a także łatwe do przechowywania dzięki elastycznym właściwościom materiału.

Foremki do pieczenia ciast i zapiekanek

W naszym sklepie znaleźć ich można prawdziwe bogactwo. Foremki do pieczenia ciast przydadzą się zwłaszcza w czasie poprzedzającym święta, gdy najbardziej odczuwa się zapotrzebowanie na robienie różnej wielkości ciasteczek, które potem służą na przykład jako choinkowe ozdoby. Prezentowane przez nas formy silikonowe są bardzo giętkie i miękkie, dzięki czemu wyjmowanie ciasteczek z foremek po upieczeniu odbywa się szybko i sprawnie. Za pomocą foremek silikonowych stworzyć można ciasteczka o różnym, określonym kształcie, a także klasyczne babeczki lub muffinki, w ostatnim czasie bardzo popularne zarówno w formie na słodko lub na słono. 

Formy do pieczenia dostępne są jako pojedyncze gadżety kuchenne lub jako zespolone formy w jednej formie. Kupić więc można formy do pieczenia na jedną lub kilka babeczek. Najbardziej praktyczne jest kupienie kilku foremek połączonych wspólną płaszczyzną. Przed wlaniem ciasta do foremek wystarczy je delikatnie posmarować niewielką ilością oleju spożywczego. Po upieczeniu i wyjęciu ciasteczek lub babeczek myje się je pod bieżącą wodą. Coraz częściej także blachy do ciasta wypierane są przez formy silikonowe, mniej skomplikowane w stosowaniu oraz myciu. W foremkach silikonowych zapiekać można nie tylko słodkie ciasta. Idealnie nadają się na wszelkiego rodzaju zapiekanki oraz pieczone przystawki. Wiele w ich zastosowaniu zależy od naszej fantazji.