Tradycyjne trzepaczki kuchenne mają wciąż wielu zwolenników, mimo że coraz większą popularnością cieszą się miksery elektryczne. Osoby przyzwyczajone do ręcznego ubijania piany uważają, że w ten sposób uzyskują lepszy efekt, a wprawny kucharz poświęca na tę czynność niewiele czasu – mniej więcej tyle, ile potrzebuje mikser. Za to ubijaczka jest zdecydowanie tańsza.
Metalowe trzepaczki kuchenne są często uważane za najlepsze narzędzia do ubijania piany w kuchni, ponieważ są uniwersalne i mogą być używane do wielu innych celów. Wbrew pozorom, trzepaczki i ubijaczki w kuchni okazują się potrzebne częściej, niż się powszechnie przypuszcza. Bez ich użycia niezwykle trudno jest zrobić odpowiednie ciasto na klasyczne naleśniki, czy też ubić białka i żółtka do tradycyjnego biszkoptu pieczonego w piekarniku.
Oprócz niskiej ceny zaletą ubijaczki jest też jej niewielki rozmiar. W szufladzie z innymi akcesoriami kuchennymi zajmują minimum miejsca, niewiele więcej niż np. wyciskacz do czosnku. Można je też wieszać tuż nad blatem kuchennym, jeśli są używane przynajmniej kilka razy w tygodniu.
Jak korzystać z ubijaczki kuchennej?
Podczas używania ubijaczki kuchennej ważne jest, aby składniki miały odpowiednią temperaturę (np. białka jaj powinny mieć temperaturę pokojową). Istnieją różne techniki ubijania piany w zależności od celu. Na przykład, gdy robisz bezę lub bitą śmietanę, powinieneś ubijać do momentu, gdy powstaną sztywne szczyty, a piana będzie lekka i puszysta. Przy robieniu białek do sufletu lub musu, należy ubijać aż do uzyskania miękkich szczytów, a następnie dodawać stopniowo cukier, kontynuując ubijanie aż do uzyskania sztywnych szczytów.
Trzepaczki i ubijaczki z naszego sklepu nie są drogie i służą przez wiele lat. Drewniane trzonki dołączone do trzepaczek i ubijaczek trzymają się stabilnie w pionie, gwarantując intensywność uderzeń, dzięki którym pianę ubić można w krótkim czasie. Myje się je ekspresowo pod strumieniem bieżącej wody. To wygoda podczas pracy w kuchni za rekordowo niską cenę.