Eleganckie talerze prostokątne oraz talerze kwadratowe coraz częściej pojawiają się na stołach. Jako pierwsze wzory te wprowadziły ekskluzywne restauracje, którym zależało na przyciągnięciu nowoczesnych i wymagających klientów. Nietypowy kształt naczyń miał zwrócić uwagę gości na wyjątkowość oraz otwartość na nowe trendy w tych lokalach gastronomicznych. Uproszczone wzory zastawy stołowej współgrały często z surowym, minimalistycznym, ale dopracowanym stylem wnętrza. Takie zestawienie rzeczywiście spodobało się wielu osobom do tego stopnia, że zastawy tego typu coraz częściej spotyka się w domach prywatnych.
Dania podawane w talerzach kwadratowych i talerzach prostokątnych
Najczęściej na talerzach kwadratowych lub prostokątnych podaje się drugie dania o zwartej strukturze, które nie wymagają obfitego dodawania sosu. Pewnym wyjątkiem mogą być tu specjalne, głębokie talerze do pasty, czyli do podawania np. włoskiego spaghetti. Z drugiej strony klasyczne włoskie makarony nie muszą być zbyt mocno polewane sosami. W talerzach o prostych kątach często podaje się także desery. Za to praktycznie nie spotyka się talerzy prostokątnych lub kwadratowych do zup.