Ostre i funkcjonalne noże kuchenne należą do podstawowego wyposażenie każdego domu. Niezbędny zestaw liczy przynajmniej kilka egzemplarzy dostosowanych do różnych zadań. Skoro jednak jest to rzecz, bez której nie można się obyć w gospodarstwie, to domowy komplet powinien składać się z narzędzi dobrej jakości. Warto zastanowić się przed zakupem, jakie noże są nam rzeczywiście potrzebne. Specjaliści kulinarni wyróżniają kilka podstawowych rodzajów noży kuchennych:
• nóż szefa kuchni o uniwersalnym ostrzu, które nadaje się do krojenia warzyw, mięsa czy roślin;
• nóż santoku to japońska wersja noża szefa kuchni i również ma charakter wielofunkcyjny, ale kształtem nieco bardziej przypomina mały tasak;
• nóż do obierania warzyw i owoców jest mniejszy od noża wielofunkcyjnego z węższą częścią metalową i może mieć zakrzywione ostrze;
• nóż do pieczywa z charakterystycznymi ząbkami i długim ostrzem;
• nóż uniwersalny jest mniejszy od noża szefa i sprawdza się przy krojeniu mniejszych produktów;
• nóż do trybowania, czyli nóż do filetowania ma wąskie, profilowane ostrze i nadaje się do oddzielania mięsa od kości;
• tasak o najszerszym ostrzu w zestawie służy do krojenia dużych i twardych produktów.
Szeroki wybór noży kuchennych
W naszej ofercie znajdziesz szeroki wybór noży kuchennych, więc każdy znajdzie tu modele odpowiednie do swoich potrzeb. Posiadamy ostrza idealne dla użytku w domu, ale i w profesjonalnej restauracji. Pełną satysfakcję zapewniają noże kuchenne Gerlach, Gerpol, Fiskars, Glowel lub specjalizującego się w asortymencie dla profesjonalistów WMF. Ostrza ze stali nierdzewnej gwarantują wysoką trwałość oraz odpowiednią skuteczność cięcia. Zaprojektowano je tak, by dobrze leżały w dłoni. Dla profesjonalnych kucharzy mamy wyjątkowy gamę produktów, które są doskonałe do pracy w restauracji oraz innych punktach gastronomicznych. Umożliwiamy skompletowania własnego, wyjątkowego zestawu noży kuchennych lub zakupu gotowego kompletu.
Jakie cechy powinien mieć nóż kuchenny dobrej jakości?
Wybierając nóż kuchenny dobrej jakości należy zwrócić uwagę na jego kilka podstawowych cech. Markowe noże są wytrzymałe, ostre, wygodne w użyciu i trwałe. Poniżej wymieniamy elementy, które za to odpowiadają:
- Ostrze. Musi być ostre i dobrze wyważone, a najlepszy materiał dla nich to hartowana stal nierdzewna. Część tnąca noża powinna być elastyczna, a jednocześnie odporna na uszkodzenia.
- Trzonek. Uchwyt powinien być wygodny dla dłoni podczas trzymania i ergonomiczny. Musi być odporny na wilgoć i nie ślizgać się w dłoni podczas pracy.
- Trwałość. Dobry nóż kuchenny powinien służyć przez lata, nawet jeśli jest intensywnie używany. Ostrze nie może być podatne na korozję, a na jego łączeniu z uchwytem nie mają prawa powstawać luzy – nawet po latach pracy.
- Waga. Ciężar musi być dobrany do wielkości i zastosowania noża. Niektóre noże są lekkie i delikatne, a inne ciężkie i mocne. Muszą być dobrze dobrane do funkcji, jakie mają spełniać.
- Producent. Markowy producent daje pewność, że każdy element został wykonany jak należy. Podczas kupowania można zwrócić także uwagę na certyfikaty jakości wystawione w kraju producenta.